Autor Wiadomość
Hill
PostWysłany: Czw 20:30, 23 Lis 2023    Temat postu:

Dlaczego Probiotyki są tak ważne? | Jakub Mauricz

https://www.youtube.com/watch?v=Tc8F8GU4Hbw
Hill
PostWysłany: Czw 4:43, 26 Paź 2023    Temat postu:

Jedzenie, zwłaszcza słodyczy i innych przekąsek, może być uzależniające podobnie jak alkohol, narkotyki, papierosy, hazard i inne formy uzależnień, z którymi ludzie mają problem sobie poradzić. Chodzi tu o "zajadanie emocji", które wymaga uzdrowienia w głowie/w emocjach i sama zdrowa dieta, ćwiczenia i porady dietetyczne w takim przypadku nie pomogą, jeśli ten problem nie zostanie rozwiązany w psychice (to samo zresztą dotyczy innych nałogów). Ostatnio coraz bardziej popularna staje się specjalizacja psychodietetyka, który pomaga pacjentowi zarówno na polu dietetyczynym, jak i psychologicznym, dzięki czemu efekty są o wiele lepsze i bardziej skuteczne. Często niemożliwe jest wprowadzanie na na stałe zdrowych nawyków, jeśli ten problem związany z emocjami nie zostanie wyleczony, bo wystarczy, że pojawią się jakieś sytuacje stresowe i podobnie jak w alkoholiźmie wiąże się to sięganiem po alkohol, tutaj wiąże się to z niekontrolowanym sięganiem np. po słodycze.

Poniżej trzy artykuły o jedzeniu emocjonalnym:

Zajadanie stresu i emocji – jak przestać jeść emocjonalnie?
https://dietetykanienazarty.pl/b/zajadanie-stresu-i-emocji-jak-przestac-jesc-emocjonalnie

Zajadanie emocji. Jak sobie z nim poradzić?
https://dietetycy.org.pl/zajadanie-emocji-jak-sobie-z-nim-poradzic/

Zajadanie stresu i emocji – Jak sobie z tym poradzić?
https://psychoterapiacotam.pl/zajadanie-stresu-i-emocji-jak-sobie-z-tym-poradzic/
Hill
PostWysłany: Śro 5:32, 25 Paź 2023    Temat postu:

"Biohacking - na czym polega? Jak hakować ciało, by działało na wysokich obrotach?

Biohacking jest koncepcją ukierunkowaną na usprawnianie działania organizmu, poprawę zdrowia, a tym samym również samopoczucia. Za biohacking uważa się wszelkie działania, które mają poprawić funkcjonowanie ciała. Próbujemy "zhakować" organizm wtedy, gdy celowo wprowadzamy zmiany w naszym stylu życia, korzystając z dostępnej wiedzy czy nowinek technologicznych. Co zalicza się do biohackingu, jakie są mniej znane rozwiązania i czy są one bezpieczne?

Czym jest biohacking?
Biohacking to zagadnienie stosunkowo nowe. Obecnie funkcjonuje jako pojęcie określające zbiór metod i trików pozwalających na poprawę wydajności i sprawności organizmu. Głównymi założeniami biohackingu jest zatem usprawnienie organizmu ludzkiego – poprawa zdrowia, samopoczucia, sprawności fizycznej i poznawczej, a nawet celowanie w wydłużenie ludzkiego życia. Metody biohackingu wykorzystuje się też do osiągnięcia konkretnych rezultatów, np. zrzucenia nadprogramowych kilogramów.

Różne sposoby "hakowania organizmu" promowane przez biohacking czerpane są z dziedzin takich jak biologia, genetyka, neuronauka i dietetyka. Biohacking jest ukierunkowany na samodzielną próbę zmiany lub modyfikacji pewnych aspektów funkcjonowania organizmu. Niektóre metody wykorzystujemy na co dzień, nie wiedząc nawet, że zaliczane są do biohackingu. Przykładem mogą być próby prowadzenia zdrowego trybu życia przez zmiany w diecie czy zażywanie suplementów diety. W ten sposób chcemy wpłynąć na ciało, by czuć się lepiej lub poprawić stan zdrowia.
Niektóre triki należące do biohackingu nie są jednak tak oczywiste. Należą do nich bowiem również preparaty stymulujące pracę mózgu czy zaawansowane rozwiązania technologiczne, w tym smartwatche i implanty.

Biohacking – rodzaje
Gdy staramy się zrozumieć, na czym polega biohacking, przydatna może się okazać wiedza o różnych kierunkach, w których rozwija się ta dziedzina. Można wyróżnić kilka rodzajów biohackingu:

Biologia DIY. Podejście "zrób to sam" może upowszechniać się dzięki specjalistom z różnych dziedzin, którzy przekazują laikom wskazówki i techniki umożliwiające samodzielne eksperymentowanie. To przestrzeń do dzielenia się pomysłami improwizacji, korzystająca z osiągnięć mikrobiologii, dietetyki, nauk biomedycznych i biologii syntetycznej. Biologia DIY pozwala na samodzielne testowanie różnych rozwiązań bez uczestnictwa w kontrolowanych badaniach naukowych.

Nutrigenomika. Ta dziedzina biohackingu skupia się na żywieniu, a konkretnie wpływie składników odżywczych na ekspresję genów. Bazuje na założeniu, że nasze genetyczne predyspozycje do różnych chorób są powiązane z dietą. Możemy zatem odpowiednio rozplanować sposób żywienia, gdy wiemy, jakie choroby w szczególności nam zagrażają. Nutrigenomika analizuje, jak zależność między dietą i genami może wpływać na rozwój chorób. Przykładowe działanie z zakresu nutrigenomiki to testy genetyczne, na podstawie których opracowuje się indywidualnie dopasowaną dla danej osoby dietę. Ma to pozwolić na minimalizowanie ryzyka rozwinięcia się chorób, do których mamy predyspozycje genetyczne.

Grinder. Zwolennicy tej koncepcji dążą do ulepszania ludzkiego ciała z wykorzystaniem dostępnych technologii, dopuszczając również większe ingerencje w organizm. Mowa tu o gadżetach, zastrzykach, a nawet implantach. Dzięki dostępnym technologiom grinderzy dążą do optymalizacji funkcjonowania organizmu, by działał sprawniej i zgodnie z założonym sobie celem.

W zasadzie każde działanie, którego celem jest usprawnienie funkcji biologicznych, można określić jako biohacking. Można zatem kategoryzować tę różnorodną dziedzinę na wiele sposobów. Inną metodą na wyodrębnienie różnych aspektów biohackingu jest postrzeganie go w następujących kategoriach:

biohacking stylu życia – biohacking ukierunkowany na nasze codzienne wybory, które pozytywnie wpływają na zdrowie, mogą aktywować w organizmie biologiczne ścieżki odpowiedzialne za wydajność i długowieczność, a więc: wybory żywieniowe, świadome oddychanie, medytacja i ćwiczenia;

biohacking molekularny – zaliczyć tu można użycie substancji naturalnych lub syntetycznych mających efekt biologiczny na organizm, zaliczyć możemy tu branie suplementów diety;

biohacking z użyciem produktów biologicznych – polega na wykorzystaniu produktów działających podobnie jak ludzki materiał komórkowy, wpływając na przebieg różnych procesów, np. białek mRNA i czynników wzrostu; najczęściej produkty biologiczne muszą zostać spożyte, wstrzyknięte (np. komórki macierzyste) lub podane dożylnie (np. kroplówka);

biohacking technologiczny – do technologicznych sposobów wspomagania organizmu można zaliczyć urządzenia przeznaczone do noszenia na ciele (np. smartwatche), a także urządzenia diagnostyczne (np. glukometry), które gromadzą dane wykorzystywane przez nas do zmiany nawyków w celu poprawy zdrowia; do tej kategorii można zaliczyć również komory hiperbaryczne czy elektromagnetyczne stymulatory mięśni.

Dlaczego chcemy zhakować swoją biologię?
Powodów na zhakowanie organizmu jest wiele. Wiele osób przez zrozumienie tego, jak działa organizm i jak nasze decyzje na niego działania, chcą zadbać o swoje zdrowie. Biohacking wzbudza też zainteresowanie wśród osób śledzących obszar nauki badający metody na wydłużanie życia. Hakowanie organizmu to zachęcająca koncepcja dla osób szukających sposobów na wprowadzenie zmian w zakresie tego, co postrzegają jako niedoskonałości. Dodatkowo biohacking to obszar dający pole do eksperymentów i eksplorowania nowych pomysłów.

Biohacking – co mówią badania naukowe?
Zakres skuteczności biohackingu trudno określić, ponieważ jest to dziedzina bardzo szeroka i nieuregulowana prawnie. Wiele osób nie przedstawia też oficjalnymi kanałami swoich odkryć. Istnieją jednak badania, które już na ten moment potwierdzają skuteczność niektórych rozwiązań proponowanych przez biohacking.

Przykładem może być badanie na zwierzętach w obszarze nutrigenetyki. Wykazano, że fruktoza może wpływać na przebieg procesu, w którym infekcja prowadzi do rozwoju choroby. Stwierdzono też, że fruktoza wywiera wpływ na metabolizm, funkcje odpornościowe i stany zapalne. Inne doniesienia sugerują, że kawa kuloodporna pita w umiarkowanych ilościach może zwiększać poczucie sytości, a także wykazywać działanie wspomagające zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym i niektórym rodzajom raka.

Biohacking a biotechnologia – różnice
Biotechnologia jest dziedziną naukową łączącą inżynierię i nauki biologiczne. Naukowcy zajmujący się biotechnologią wykorzystują w swojej pracy żywe komórki i organizmy, by dzięki temu tworzyć produkty lub usługi. Przykładem może być wypiekanie chleba możliwe dzięki żywym drożdżom.

Osoby zajmujące się biohackingiem mogą wykorzystywać w swoich eksperymentach biotechnologię. Co więcej, odkrycia biotechnologiczne mogą być wykorzystywane przez biohackerów jako źródło danych czy pomysłów. Jednak również biotechnologia może czerpać inspiracje z testów prowadzonych w ramach biohackingu, co sprzyja wybieraniu nowych kierunków rozwoju i badań"


Więcej w artykule: https://www.medonet.pl/lepsze-zdrowie-dluzsze-zycie/profilaktyka-zdrowotna,biohacking---na-czym-polega--jak-hakowac-cialo--by-dzialalo-na-wysokich-obrotach-,artykul,73664090.html
Hill
PostWysłany: Śro 4:00, 18 Paź 2023    Temat postu:

"Autofagia (autofagocytoza) – co to jest?

W każdym organizmie zachodzą procesy regeneracji, które stanowią podstawę zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Jednym z nich jest autofagia, czyli naturalna metoda pozbycia się z uszkodzonych lub obumarłych części komórek. Proces detoksykacji znany jako autofagocytoza polega na kontrolowanym rozkładzie cząsteczek oraz wewnątrzkomórkowych organelli komórkowych w ludzkim organizmie. Autofagia zachodzi zarówno w komórkach zdrowych, jak i patologicznych. Mechanizm ten uruchamia się w celu pozyskania dodatkowego źródła energii.

Czym jest autofagia? Definicja
Każda komórka żywa posiada określony czas życia, który może zakończyć się w warunkach fizjologicznych na dwa sposoby – apoptozy lub autofagii. W pierwszym przypadku wiąże się to z zaprogramowanym umieraniem wynikającym z uszkodzenia jej DNA, odbywającym się to pod ścisłą kontrolą białek i genów. Natomiast proces autofagii zwykle przeprowadza komórkę przez niekorzystne warunki życiowe. Mimo to, zbyt długi okres pozostawania w trudnym stanie fizjologicznym kończy się jej dzieleniem na mniejsze fragmenty, które ostatecznie są eliminowane przez układ odpornościowy.

Autofagia została odkryta przez Christiana de Duve’a oraz badaczy z Rockefeller University. Dokładnie zbadał ją dopiero profesor Yoshinori Ohsumi, który w 2016 roku otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii. Pod pojęciem autofagii kryje się szereg procesów. Przede wszystkim pełni istotną rolę w procesie nowotworzenia – z jednej strony zapobiegając transformacji nowotworowej komórek, a z drugiej zapewniając możliwość adaptacji do niekorzystnych warunków, m. in. przy niedoborach substancji odżywczych.

Rodzaje autofagii
Makroautofagia polega na formowaniu się autofagosomu wytwarzanego z fragmentu cytoplazmy komórki i jego degradacji w lizosomach. W trakcie tego procesu dochodzi do indukcji oraz połączenia z pęcherzykiem trawiennym. Następnie autofagosom otacza fragment cytoplazmy i łączy się z lizosomem. Ostatnim etapem jest utworzenie autofagolizosomu, czyli struktury zdolnej do strawienia zamkniętej zawartości z uszkodzonymi organellami komórkowymi.

Mikroautofagia to drugi rodzaj autofagii, który należy do procesów bezpośrednich. Na tym etapie wykorzystywane jest zjawisko wchłaniania dużej ilości kompleksów białkowych. Proces ten nie wymaga formowania błony wokół organelli. Większość uszkodzonych elementów przeznaczonych do degradacji, dostarczana jest do lizosomów bez pomocy autofagosomu. Dzięki temu to mechanizm autofagii, który przypomina proces endocytozy – błona lizosomu zostaje uwięziona we wnętrzu i zdegradowana.

Autofagia zależna od chaperonów to proces samotrawienia, który niszczy tylko wybrane białka. Zazwyczaj bodźcem bywa stres tlenowy. Jeśli chodzi o autofagię zależną od białek opiekuńczych, rozpoznaje ona sekwencje KFERQ, tj. lizyna-fenyloalanina-kwas glutaminowy-arginina-glutamina. Poza tym wymaga od lizosomu obecności receptora LAMP-2a.

Autofagia – obszary działania
Oczyszczanie komórek z ciał obcych oraz toksyn ma szczególne znaczenie dla zachowania zdrowia i zapobiegania wielu chorobom. W procesie autofagii rozkładane są nie tylko uszkodzone komponenty typu białka czy organelle, ale też wirusy lub bakterie. Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Michigan, wskazują, że autofagosom to pomocnik układu immunologicznego. Jeśli chodzi o autofagię, wykazuje działanie ochronne przed patogenami jelitowymi, paciorkowcami grupy A czy prątkami gruźlicy.

Na stan funkcjonowania organizmu wpływa wiele czynników. Słaba kondycja może być wynikiem niedoboru składników odżywczych, stresu lub infekcji wirusowych czy bakteryjnych. W takim przypadku autofagia stanowi drugą linię obrony przeciwko groźnym drobnoustrojom i wirusom. Biologiczny proces kataboliczny zwany autofagocytozą może prowadzić do postępu w terapii chorób nowotworowych, neurogeneratywnych oraz redukcji procesów zapalnych.

Wspomaganie organizmu w procesie regeneracji
Choroby zakaźne

Autofagia działa dwukierunkowo. Może aktywować organizm do walki przeciw patogenom oraz zmniejszać stan zapalny poprzez usuwanie z komórek antygenów, dzięki czemu możliwe jest zwalczanie różnych chorób zakaźnych czy drobnoustrojów.

Choroby neurologiczne

Autofagia usuwa nieprawidłowe białka, przez co chroni przed neurodegeneracją w chorobie Huntingtona, Alzheimera lub Parkinsona.

Choroby nowotworowe

Autofagia (Autophagy) nie tylko hamuje przewlekłe zapalenia, ale też zapobiega nadmiernym uszkodzeniom DNA. W niektórych chorobach nowotworowych nasila wzrost zmienionych chorobowo komórek. Po czym może pełnić kluczową rolę w hamowaniu niektórych procesów nowotworzenia.

Wsparcie podczas starzenia się organizmu

Uszkodzone komórki pojawiają się zazwyczaj wraz z wiekiem. Prawidłowa aktywność autofagii zwiększa wydajność metaboliczną. Procesy z tym związane polegają na usuwaniu dysfunkcyjnych mitochondriów.

Stymulacja autofagii – jak pobudzić organizm do samooczyszczenia
Aktywowanie tego mechanizmu sprzyja zachowaniu lub przywróceniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. To z kolei przekłada się na nasze zdrowie. Nasiloną autofagię możemy zaobserwować podczas obniżenia kalorycznego, czyli zmniejszonej podaży kalorii, białek i tłuszczów oraz przy regularnym wysiłku fizycznym. Procesowi recyklingu komórkowego sprzyja przeprowadzenie diety warzywno-owocowej. To z kolei działa wspomagająco w terapii nadciśnienia tętniczego i chorób neurologicznych. Poza tym może też ograniczać stany zapalne stawów czy kości.

Do substancji aktywizujących autofagię zalicza się: zieloną herbatę, kurkuminę, nikotynamid. Regeneracji komórek sprzyja także dieta ketogeniczna opierająca się na spożywaniu mniejszej ilości węglowodanów. Przydatne są także ćwiczenia aerobowe, wywołujące autofagię w tkankach mięśniowych. Odpowiedni rytm dobowy, w tym czas na regenerację i sen wpływa pozytywnie na jej stymulację.

Autofagia – wszystko, co musisz wiedzieć
W procesie autofagocytozy rozkład uszkodzonej komórki sprzyja odnowie. Autofagia jest jednym ze sposobów wsparcia detoksykacji, czyli pozbycia się substancji szkodliwych z organizmu. To niezwykle istotne zwłaszcza dla osób, które zmagają się z infekcjami wirusowymi lub bakteryjnymi. Proces autofagii bywa wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania komórek i zachowania optymalnego zdrowia."


https://wylecz.to/diety-i-odchudzanie/ujemny-bilans-energetyczny-co-to-znaczy/
Hill
PostWysłany: Pon 5:05, 16 Paź 2023    Temat postu:

Kanały warte polecenia:

Jakub Mauricz (jest też w różnych wywiadach poza swoim kanałem, więc można poszukać też po nazwizku w wyszkuiwarce ogólnej na YT)

https://www.youtube.com/@CSTMauricz/videos


Zapytaj trenera

https://www.youtube.com/@ZapytajTrenera/videos


Damian Wiatrowski i jego kanał "Motywator Dietetyczny"

https://www.youtube.com/@MotywatorDietetyczny/videos


Pod mikroskopem

https://www.youtube.com/@podmikroskopem/videos


Dr Bartek Kulczyński

https://www.youtube.com/@drbartekpl/videos


Ajwendieta Dietetyka Kliniczna

https://www.youtube.com/@AjwendietaDietetykaKliniczna/videos
Hill
PostWysłany: Nie 4:02, 15 Paź 2023    Temat postu: Porady dietetyczne i treningowe

Warto poszerzać swoją świadomość dietetyczną, zwłaszcza gdy się jest już na takim etapie życia, gdzie u wielu ludzi zaczynają się pojawiać różne problemy zdrowotne. To nie jest bez znaczenia co jemy i jaki styl życia prowadzimy (również pod względem aktywności fizycznej), zła dieta może mocno odbijać się na zdrowu zarówno fizycznym, jak i psychicznym. To wszystko jest ze sobą mocno powiązane, ludzie często korzystają z leczenia u psychologa, a nie mają świadomości, że na zły stan psychiczny może wpływać również nieodpowiedni styl życia i różne zaburzenia hormonalne z tym powiązane. Dlatego, aby jak najdłużej utrzymać organizm przy zdrowiu i poprawiać komfort swojego życia, warto dbać o ciało, umysł, a moim zdaniem również o duchowość, ale w tym temacie wyjątkowo duchowość pominę :), bo jest on poświęcony zdrowiu psycho-fizycznemu.

Jako, że na forum są osoby zainteresowane nauką, to mile widziane też dyskusje dotyczące tematów związanych z dietetyką w oparciu o badania naukowe i rozwiewanie wątpliwości związanych z różnymi "cud dietami" i innymi cudownymi specyfikami, które wciska się ludziom na każdym kroku obiecując super efekty.

ps. widziałam, że na ateiście był gorący temat związany z dietą keto, to odgapiam temat :P, bo być może tutaj również są osoby zaintersowane taką tematyką i chciałyby się wypowiedzieć



A poniżej krótki filmik z kanału "Motywator dietetyczny" o tym jak dieta może przyczyniać się do poszerzania zaburzeń lękowych

5 najgorszych potraw, które potęgują zaburzenia lękowe - wzmagają strach.

https://www.youtube.com/watch?v=RiUcI-BkfE8

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group