|
ŚFiNiA ŚFiNiA - Światopoglądowe, Filozoficzne, Naukowe i Artystyczne forum - bez cenzury, regulamin promuje racjonalną i rzeczową dyskusję i ułatwia ucinanie demagogii. Forum założone przez Wuja Zbója.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zofia Naukowska
Gość
|
Wysłany: Pią 18:01, 02 Cze 2017 Temat postu: Chwasty w kuchni |
|
|
Zrobiłam dzisiaj na obiad makaron z czymś a la szpinak. W zielonej potrawce znalazł się rzeczywiście szpinak (ok. 50% zawartości dania), gwiazdnica pospolita (ok. 40% zawartości dania) liście pokrzywy, liście i młode pędy jasnoty białej, wrotycz (1 liść, z wrotyczem trzeba uważać, by nie "przedawkować" bo może zaszkodzić), krwawnik (2 listki). To był mój debiut chwastowy w daniach z obróbką termiczną (wcześniej była sałatka z mniszka). Wyszło całkiem smaczne. Teraz sprawdzam, czy nie umieram, ale wygląda na to, że jest O.K.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia kulinarne z "chwastami"? A może ktoś nie boi się doświadczeń kuchennych z zapomnianymi potrawami?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Semele
Bloger na Kretowisku
Dołączył: 09 Lis 2014
Posty: 23144
Przeczytał: 96 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:12, 03 Cze 2017 Temat postu: |
|
|
Komosa.com
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dyskurs
Bloger na Kretowisku
Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 9844
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: USA Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:37, 03 Cze 2017 Temat postu: Re: Chwasty w kuchni |
|
|
Zofia Naukowska napisał: | Zrobiłam dzisiaj na obiad makaron z czymś a la szpinak. W zielonej potrawce znalazł się rzeczywiście szpinak (ok. 50% zawartości dania), gwiazdnica pospolita (ok. 40% zawartości dania) liście pokrzywy, liście i młode pędy jasnoty białej, wrotycz (1 liść, z wrotyczem trzeba uważać, by nie "przedawkować" bo może zaszkodzić), krwawnik (2 listki). To był mój debiut chwastowy w daniach z obróbką termiczną (wcześniej była sałatka z mniszka). Wyszło całkiem smaczne. Teraz sprawdzam, czy nie umieram, ale wygląda na to, że jest O.K.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia kulinarne z "chwastami"? A może ktoś nie boi się doświadczeń kuchennych z zapomnianymi potrawami? |
Pewnie Droga Zofio
Ze względu na nadmiar pesto i soli z lubczyku znanych jako część spuścizny po Mezu, podjąłem decyzję wykonawczą w sprawie zmniejszenia wielkości plantacji
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zofia Naukowska
Gość
|
Wysłany: Pon 19:49, 05 Cze 2017 Temat postu: |
|
|
Niestety, podana strona nie otwiera się, ale jeśli chodzi o komosę to jest w planach do spróbowania.
Eksperymentowanie ma swoje wzloty i upadki. Tym razem napiszę o upadku. Pierwsze podejście do łopianu nie powiodło się. Nie dało się zjeść zbyt dużo potrawki z liści łopianu z dodatkiem pokrzywy i w mniejszej ilości (po kilka listków) babki i szczawiu. To jednak moja wina. Dopiero po zbiorze znalazłam informację, że wg Łukasza Łuczaja, który jest coraz bardziej znanym autorytetem z dziedziny "dzikiej kuchni", łopianowe liście są ohydne w smaku. Być może moje liście były już zbyt duże, błędem było niezblanszowanie ich, tylko zwykłe, niezbyt dokładne sparzenie gorącą wodą. Było to zbyt gorzkie, chociaż ta gorycz później była dość przyjemnie odczuwana i z przyjemnością jadło się cokolwiek innego z talerza. Gorzki posmak przyjemnie zostawał w ustach jak po dobrym gorzkim piwie, tylko był za bardzo intensywny. Łatwo się nie poddaję. Za jakiś czas zrobię drugą próbę, bardziej przemyślaną
A tymczasem szukam po łąkach ogórecznika. I być może zabiorę się za zupę z chmielu albo może inne danie...
Na szczęście mam książkę Hanny Szymanderskiej "Z łąki na talerz". Bez niej byłoby trudno coś wykombinować.
@Dyskurs
Własne plantacje? Czyli wiesz, co jesz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dyskurs
Bloger na Kretowisku
Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 9844
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: USA Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:58, 05 Cze 2017 Temat postu: |
|
|
Tutaj Droga Zofio, troche w temacie chwastow I zielnika na wesolov czyli filo (z hiszpanskiego ostra) Zofia
http://www.sfinia.fora.pl/filozofia,4/filo-z-hiszpanskiego-ostrze-zofia-na-wesolo,9921.html#333001
W domu mam 4 skrzynki ogrodowe. W jednej mlody posadzil kukurydze. Sie zobaczy co wyrosnie
Zdrowa I organiczna zywnosc, I nie tylko, nabywamy tutaj
[link widoczny dla zalogowanych]
A chleb na zakwasie pieke co sobote dla nas I polskich sasiadow. Tu nasz mlyn bez GMO
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez Dyskurs dnia Pon 21:21, 05 Cze 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krowa
Areszt za spam, do odwołania
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 16705
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:46, 14 Cze 2017 Temat postu: |
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=NiqX77qR2bY
nie mom chleba
nie mam mom
umarła mama
ha
więc nie mam chleba
nie mam nikogo
mam czas nie mieć niczego
mam coś
coś
mam kość
złość mam
mam dość chleba
którego nie ma
nie mam Wiktorii
kupię chleb wczoraj
przedwczoraj
kilka dni temu
wymyśliłem Wiktorię
kiedy? tyrzy miesiące
jak było lato
Wiktoria wystawiała uda do słońca
(melodia jedna się skończyła)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krowa
Areszt za spam, do odwołania
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 16705
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:52, 14 Cze 2017 Temat postu: |
|
|
coś słyszę
https://www.youtube.com/watch?v=OGMgx6IMGss
acha
to Nadzi odjebało
Odjebało Nadzi z tym malowaniem twarzy
nie pasuje do niej czerwone
nadzia, Nadzia... przypominam sobie...
wielka dupa i białe spodnie
wlosy blond
czasem
koński ogon
albo rozwiana grzywa mustanga
nie będę gonił
pędzeie mnie nie interesuje
ja wchodzę powoli
powoli wychodzę
Bioże!
Jezusie !
O Matko!
Ona ma zakrwawione spodnie... https://www.youtube.com/watch?v=OGMgx6IMGss
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zofia Naukowska
Dołączył: 16 Cze 2017
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 3:01, 16 Cze 2017 Temat postu: |
|
|
Dyskurs napisał: | Tutaj Droga Zofio, troche w temacie chwastow I zielnika na wesolov czyli filo (z hiszpanskiego ostra) Zofia
W domu mam 4 skrzynki ogrodowe. W jednej mlody posadzil kukurydze. Sie zobaczy co wyrosnie
A chleb na zakwasie pieke co sobote dla nas I polskich sasiadow. Tu nasz mlyn bez GMO
|
Już w oficjalnej postaci dziękuję za linki. Hm... chwasty to rośliny, których nie lubimy... zatem wyglądana to, że zmieniam ich status. Drugie podejście do łopianu okazało się trafione. Tym razem na talerz trafiły same ogonki liściowe przyrządzane jak szparagi i podobnie smakujące. Nie jest to jeszcze ostateczna próba z łopianem, bo i liśćmi się jeszcze zajmę. ;)
Chleb... jeszcze kilka lat temu sama piekłam, robiłam na zakwasie żytnim. I chleb też żytni, czasem pszenny, orkiszowy. Może do tego jeszcze wrócę. W tym miejscu pochwalę się inną zakąską, niedawno odkrytą. Do zupy z pokrzywy doprawianej kuklikiem i czosnaczkiem pospolitym podałam jako zakąskę... uwaga... liście żywokostu zapiekane w cieście. Rewelacja! Przepis na ciasto prosty. Pół szklanki piwa, pół szklanki wody gazowanej, 1/4 sproszkowanego imbiru, sól do smaku i 1 - 1,5 szklanki mąki. Wyrobić ciasto do konsystencji śmietany, odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut w chłodniejsze miejsce. Po tym czasie zamieszać ciasto, maczać liście i smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Pychotka. Już mam zamówienie na powtórkę
A kukurydzy życzymy wyrośnięcia ;)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zofia Naukowska
Dołączył: 16 Cze 2017
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 3:05, 16 Cze 2017 Temat postu: |
|
|
Semele napisał: | Komosa_com |
Dzisiaj na obiad były kotlety z kaszy quinoa (komosy)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krowa
Areszt za spam, do odwołania
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 16705
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 7:21, 16 Cze 2017 Temat postu: |
|
|
[quote="Zofia Naukowska"] Przepis[/quote]
Przepisów jest pełno.
Napisz takie coś, żeby nie było żadnej miary.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|